Roosevelt különös házassága

Vannak házasságok, amelyek megváltoztatják a világot. Ilyen volt Franklin és Eleanor Roosevelt házassága is, annak ellenére, hogy mindketten nagyon boldogtalanok voltak ebben a kapcsolatban.

 

eleanor_es_franklin_roosevelt.jpg

„Aki csak egyszer is látta, ahogy Eleanor Roosevelt leült a férjével szemben, mélyem a szemébe nézett, és azt mondta: „Franklin, szerintem most azt kellene tenned, hogy…, „Franklin, szerintem ezt nem teheted meg…”, az sosem fogja elfelejteni ezt az élményt. Nem is sejthetjük, hányszor és milyen mértékben szabott új irányt az amerikai kormányzatnak Eleanor határozott közbenjárása.”

 

A gyerekkor

Mindketten gazdag, előkelő családból származtak. Franklint arra készítették fel, hogy gondtalan életet éljen. Iskolái végeztével bámulatosan magabiztos emberként lépett ki a világba, aki személyes bájával és kifogástalan modorával játszva nyerte meg magának az embereket. Bár már fiatalon is olyan áthatolhatatlan védfallal vette körül magát, hogy senki nem láthatott bele a gondolataiba, az érzéseibe meg pláne nem.

 Ezzel szemben Eleanor gyerekkora veszteségek sorozat volt. Saját bevallása szerint egész gyerekkorában figyelemre és kedvességre vágyott. Anyjától, aki meghalt, amikor ő 8 éves lett, egyiket sem kapta meg. Két év múlva az apja is meghalt, és valóságos megváltásként élte meg a kislány, hogy a nagymama „uralma” alól bentlakásos iskolába került.

 

A találkozás

Amikor Franklin egy vonaton véletlenül összefutott Eleanorral, már egy magas, kecses, elképesztően értelmes nővel találkozott. Persze Franklin anyja mindent elkövetett, hogy elválassza egymástól a szerelmeseket, mert úgy érezte, hogy a fiatal fruska elragadja tőle a fiacskáját. Franklin természetétől teljesen idegen volt, hogy szembehelyezkedjen az anyjával. Így esett, hogy a fiatal pár pénzügyeit az anya kezelte, sőt ő vásárolt nekik egy házat közvetlenül a sajátja mellett. Eleanor soha nem is érezte magát otthon ebben a lakásban, annak ellenére, hogy időközben öt gyereket szült. Ráadásul az udvarlási időszak is véget ért, és Franklin többé már nem tudta megosztani az érzelmeit a feleségével, sőt nem is értette, hogy Eleanornak mi szüksége lenne erre. Egyre jobban nyilvánvalóvá váltak a kettejük közötti különbségek is: Eleanor képtelen volt önfeledten szórakozni, míg Franklinnek lételeme volt a szórakozás. Imádott udvarolni, és jól érezte magát vidám hölgyek társaságában, és nemigen tudott részt venni Eleanor mély és őszinte beszélgetéseiben.

 

eleanor_es_franklin_roosevelt2.jpg

A szerető

1918-ban Eleanor rádöbbent, hogy nem ő az egyetlen nő a férje életében. Egy köteg szerelmeslevelet talált a férje holmijai között. Az különösen lesújtotta, hogy a leveleket az ő titkárnője, Lucy Mercer írta. Ez a csalódás Eleanor egész lényét megváltoztatta, és ettől kezdve soha többé nem engedte át magát a szerelemnek. Beleegyezett ugyan, hogy Franklinnel marad a férje politikai karrierje érdekében, ha a férje megesküszik, hogy soha többé nem találkozik Lucy-vel. A házasságuk tehát hagyományos értelemben 1918-ban véget ért. Ettől kezdve valami egészen furcsa távolságtartó, de mégis mély kötődés tartotta őket össze. Eleanor nem érezte többé kötelességének, hogy jó feleség legyen, így aztán belevetette magát a politikába, és ettől kezdve ez tartotta őket össze. Minden erejét konkrét ügyeknek szentelte: a lakáskérdésnek, a gyerekmunka visszaszorításának, és ezzel kivívta férje tiszteletét. Házasságuk megbicsaklása a család titka maradt. Eleanor ettől kezdve minden érzelmét a barátai felé fordította, és nagyon szoros, mély kapcsolatot alakította ki egyes emberekkel. Nem tudjuk, hogy ezekkel a barátokkal aztán milyen közelségig merészkedett, de a levelezése nagyon mély érzelmekről tanúskodik.

 

A betegség

1921 nyarán ismét fordult egyet az életük. Franklin elment a gyerekeivel vitorlázni, és úszott egyet a jeges óceánban. Ágynak dőlt, és soha többé nem állt fel. Gyerekparalízise újulhatott ki, mert lebénult a lába. Eleanor hetekig, hónapokig ápolta, fürdette, segítette a szükségletei elvégzésében. És ő volt az, aki támogatta a férjét abban is, hogy visszatérjen a politikába. Eleanor magára vállalta, hogy ő lesz a „szeme, füle, lába”, és mindent elkövetett, hogy előkészítse férje visszatérését. Franklin pedig minden erejével azon dolgozott, hogy béna lábát ismét mozgásra kényszerítse. A korabeli sajtó szemet hunyt az elnök bénasága felett, és amerikaiak milliói nem is tudtak arról, hogy egy járni képtelen elnök vezeti az országot.

A betegség sem hozta azonban közelebb őket egymáshoz. Eleanor vett egy szerény kőházat, és elköltözött, de a politikában továbbra is társak maradtak. Franklin pedig talált valakit, aki betöltötte a felesége által hagyott űrt: Missy LeHand-et, aki lassanként „nem hivatalos feleséggé” vált. Vele lehetett bolondozni, és rajongásig szerette az elnököt. Folyton körülvette a gondoskodásával, és úgy anyáskodott fölötte, úgy istenítette, ahogy arra Eleanor soha nem lett volna képes. A történészek és a családtagok soha nem jutottak egyezségre, hogy vajon „elhálták-e a házasságot”.

Mivel Franklin nemigen titkolta ezt a kapcsolatot, Eleanor is tisztában volt vele, hogy milyen viszony fűzi a férjét a „titkárnőjéhez”. Ekkorra azonban már annyira eltávolodott Franklintől, hogy nem zavarta többé ez a kapcsolat. Azért tegyük hozzá, hogy Missy is nagyon ügyelt rá, hogy ne haragítsa magára a törvényes feleséget.

 missy_lehand.jpg

Az elnök halála

Negyven évnyi szeretet, csalódás, beletörődés és megszokás után, utolsó közösen töltött évükben Franklin és Eleanor testileg és érzelmileg is távolabb állt egymástól, mint valaha. Franklin halálos beteg volt, és a felesége ezt nem akarta, vagy nem tudta tudomásul venni. Különös, hogy az annyira érzékeny Eleanor mennyire közönyösen nézte férje hanyatló egészségét. 1942-ben Missy is lebénult egy agyvérzés következtében, és a világháború éveiben Franklin nagyon magányossá vált. Ekkor tér vissza Lucy az elnök életébe a legnagyobb titokban. Ő az, aki az utolsó években gondoskodott a nagybeteg férfiről. Roosevelt nem érte meg a világháború végét: 1944. december 2-án meghalt. Eleanor 16 évvel élte túl. Ő haláláig folytatta harcát az igazságért és az emberi jogokért.

 Készülj velem az emelt töri érettségire!

Címkék: házasság