Töri másképp

2017.jan.19.
Írta: Mokaszin13

A szultáni háremek titkos és buja világa

A szultáni háremek világa általában megmozgatja a fantáziánkat. Azt képzeljük, hogy itt gyönyörű nők éltek luxus körülmények között, a szultán ki-be járkált, és kedvére válogatott a csábos, átlátszó ruhájú hölgyek közül. A valóság azonban ezúttal is szürkébb mint a fantáziánk. harem.jpg

Tovább

Lányok álma: az első bál

Vízkereszt elmúltával lassan belépünk a báli időszakba. Az úri közönség számára az év legizgalmasabb időszaka volt ez a 19. század végén. Tisztes matrónák és tizenéves fruskák készültek lázasan az első bálra, ahol az eladósorba lépő hölgyet bemutatták. Terveztek, ruhát próbáltak, táncrenden gondolkodtak, tele voltak vágyakkal, tervekkel, mert egy-egy ilyen bálon dőlhetett el a lányok sorsa.

bal.jpg

Tovább

Történelmi filmek a karácsonyi szünetre

 A két ünnep közötti időszak kiváló alkalom arra, hogy a történelem szerelmesei belefeledkezzenek egy-egy több órás filmbe, elmerüljenek régi korok embereinek életében. Nincs annál jobb mint begubózni egy jó meleg takaróba, valami meleg italt kortyolgatni, és megfeledkezni munkáról, tanulásról, kötelességről – és közben észrevétlenül mégis tanulni.

film.png

Tovább

A 80-as évek karácsonyai

Nem vagyok az a Kádár-korszak iránt nosztalgiázó fajta, de a 80-as évek karácsonyai gyerekkorom fénypontjai voltak. Szerintem sokan vannak így a mai negyvenesek, ötvenesek között. Lehet, hogy szegényesek voltak azok az évek, kevésbé roskadoztak az asztalok étellel-itallal, mi mégis gyerekek voltunk, és a szemünk pont úgy csillogott mint a mai kölyköké.

karacsony.jpg

Tovább
Címkék: retró, 20. század

Nagy Heródes, aki sorra kivégeztette a családtagjait

Így karácsony tájékán érdemes megvizsgálni azt a közeget, ahová a kisded Jézus született. A helyszín Izrael, az uralkodó pedig Nagy Heródes, akinek már Jézus születése előtt is komoly gondjai akadtak a trónkövetelőkkel. Nem csoda hát, ha a paranoiás uralkodó olyan hevesen reagált arra a hírre, hogy megszületett a zsidók királya.

herodes2.jpg

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu