Töri másképp

2017.ápr.21.
Írta: Mokaszin13

Pletyka a királyi fitymaszűkületről

Nem kell XXI. századi celebnek lenni ahhoz, hogy az ember szexuális életéről pletykáljon fél Európa. A XVIII. században ehhez bőven elég volt Franciaország trónörökösének lenni. XVI. Lajos és Mária Antoinette szexuális élete házasságuk első pár évében közbeszéd tárgya volt - ugyanis állítólag képtelenek voltak elhálni a házasságukat.

XVI. Lajos

Tovább

Egy királyfi sanyarú gyerekkora

Sajnos a királyi származás a legkevésbé sem óv és óvott meg soha senkit attól, hogy ne érje testi-lelki bántás gyerekkorában. Különösen sanyarú sors jutott osztályrészül szegény II. Frigyes porosz királynak gyermekkorában. Apja, I. Frigyes Vilmos, a Káplárkirály inkább tekintette a trónörököst az alattvalójának mint a fiának, és mindent elkövetett, hogy a művészi hajlamú fiúból igazi katonát neveljen.

II. Frigyes Vilmos

Tovább

Szexuális zavarok a királyi ágyban

A szexuális élet, ami számunkra a legszemélyesebb magánügy, egy király esetében nyilvánvaló közügy volt. Egyetlen herceg vagy hercegnő sem rendelkezett a saját testével, az mindenestül a dinasztia és az állam tulajdona volt. Ugyanis az állam biztonsága függött attól, hogy képesek-e életrevaló utódokat nemzeni. Sajnos gyakran előfordult, hogy erre képtelenek voltak…

királyi ágy

Tovább

Nőnek lenni a Vadnyugaton

A történelem során soha nem volt könnyű nőnek lenni. A XIX. századi amerikai Vadnyugaton jó esetben három státusz közül választhatott egy nő: vagy tisztességes feleség volt egy marcona férfi oldalán, vagy tisztességtelen, ámde jól kereső prostituált. Esetleg tanítónő, aki képes eltartani magát. Néha nem választhatott, és foglya lett egy indián törzsnek.

nok_a_vadnyugaton.jpg

Tovább

A first lady, aki eljátszotta az alázatos feleség szerepét

Barbara Bush, idősebb George Bush felesége olyan ügyesen megkomponálta a magáról kialakított képet, hogy mindenki elhitte, hogy az államügyeket a férjére hagyja, mert a férfiak mindig jobban tudják, hogy mi helyes. Az „előadása” hallatlan sikert aratott. Pedig a felszín alatt ő is ügyesen formálta a történelmet.

barbara_bush.jpg

Tovább

Nádpálca, nyúlláb, palatábla - elemi iskola a régi Magyarországon

Diáknak lenni felemás érzés. Egyrészt szuper dolog a társakkal együtt lenni, másrészt bosszantó, hogy az iskolában tanárok is vannak, akik időnként számon kérnek. Nem volt ez másként régen sem. Nézzük meg, milyen volt elemi iskolás diáknak lenni a 17-18. századi Magyarországon!

elemi_iskola2.jpg

Tovább