Töri másképp

2017.júl.27.
Írta: Mokaszin13

Mátyás király és a nők

Egy királynak még a magánélete is közügy. Mátyás életében megvolt minden, ami felkeltheti a pletykákra éhes emberek figyelmét: ifjú korában számtalan udvarban kikosarazták, aztán jöttek a feleségek, szeretők, törvénytelen fiú gyerek és egy terméketlen házasság. Úgy tűnik, Mátyásnak nem igazán volt szerencséje a nőkkel - pedig király csávó volt.

matyas.jpg

Tovább

Így nevelték a kis Habsburgokat

A Habsburgok nagy hangsúlyt fektettek a gyerekeik neveltetésére. Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei azonban naponta csak egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat. Aztán amikor 5-6 éves lett a királyi sarj, a szülők úgy gondolták, ideje komolyabb képzést kapnia, így elválasztották őt a nevelőnőtől, A trauma garantált volt...

csaszari_csalad.jpg

Tovább

Élet a pesti utcákon

Képzeld el, hogy 1897-et írunk, és egy időgép visszarepített téged a korabeli Pestre! A gép a városháza előtti téren pottyantott le, épp a vásár kellős közepén. Körülötted a kofák nagy hangon kínálják a vajat, túrót, zöldségeket, odébb a virágárusok, káposztások, gombaárusok, kenyeresek kiabálnak utánad. Körülvesz a piac illatorgiája. Ám ahogy továbbsétálsz, beleütközöl a pesti utca jellegzetes alakjaiba, azokba az árusokba, akik házhoz szállítják a termékeiket: a pékinasok, tejesek, aprófa-árusok, és ott vannak még a pesti utca jellegzetes figurái, a házalók is.

piac.jpg

Tovább

Így nyaraltak és fürdőztek a Monarchiában

A nyaralás az úri közönség életéhez már a Monarchia idején is hozzátartozott. A család kiköltözött vidékre, a Budapest környéki falvakba, a Balatonhoz, vagy néhány hétre gyógyfürdőbe vonultak a Tátrába, esetleg Erdélybe. Vitték a pereputtyot: gyereket, cselédet, csak éppen az úr maradt otthon dolgozni. Olyan cikinek számított otthon tölteni a nyarat, hogy ha egy családnak nem volt pénze, inkább otthon maradtak,  lehúzták a redőnyöket, napokig bujkáltak, de elhíresztelték, hogy valójában nyaralnak.

abbazia_small_harbor_1890er.jpg

Tovább

Ügyeskedő magyar vendégmunkások a 15. században

Nyakunkon a nyár, és vele együtt az utazások szezonja. De vajon hogyan utaztak magyar eleink a 15. században? Útra keltek ők is a meleg beköszöntével? Akadt olyan ember, aki feltarisznyázta magát, hogy idegen országokat látogasson? Hogyan boldogultak a külföldön szerencsét próbáló honfitársaink?

kozepkori_utazas.jpg

Tovább

Az első áruházak Pesten

A plázák világában nehéz elképzelni, hogy mekkora változást hozott az emberek életében, amikor a kisboltok és bazárok mellett megjelentek az első áruházak Pesten. A kortársak számára az áruház csillogó-villogó világa a mennyországnak számított, és még azt is feledtette a vásárlókkal, hogy itt nem lehetett többé alkudni, és a frissen vásárolt konfekcióruha a másnapi színházi előadáson visszaköszönhetett a szomszéd páholyból.

parisi_aruhaz.jpg
Forrás: www.lotzterem.hu

 

Tovább