Töri másképp

2017.máj.27.
Írta: Mokaszin13

Lornyon, monokli, cvikker - avagy a szemüveg története

Gondolkodtál már azon, hogyan élte az életét valaki az ókorban vagy a középkorban rövidlátóként? Persze, a gazdagabbak már régen  is több lehetőség közül válogathattak: lornyon, monokli, cvikker. A lencséket nem egyszer igen drága keretbe foglalták, és az is előfordult, hogy csak a trendiség kedvéért hordtak magukkal a hölgyek lornyont. A szegényeknek meg maradt a vakoskodás, vagy rosszabb esetben a természetes szelekció.

Tovább

Ezt ette Széchenyi és Petőfi - táplálkozás a reformkorban

Azt gondolhatnánk, hogy a reformkorban még alig volt étkezési kultúra, és eleink a pörköltön és a gulyáson kívül mást nem is ettek. Pedig a korabeli szakácskönyveket fellapozva kiderül, hogy igen változatosan táplálkoztak, és az előkelőink étlapján a vadhúsokon kívül olyan különlegességek is szerepeltek mint békák, rákok és csigák. És egy-egy kiadós ebéd után pedig még a legszegényebbek is elkortyolták a kávéjukat, a gazdagabbak elnyaltak egy-egy gombóc "fagyost".

fouri_ebedlo1.jpg

Tovább

A pesti úriasszony nem csak korzózott

A 20. század eleji regények alapján azt gondolhatnánk, hogy a századelő úriasszonyai egész nap csak korzóztak, vásárolgattak, ruhákat próbáltak, este pedig vendégségbe, operába, színházba jártak. Vagyis csupa móka és kacagás volt az életük, mert a cseléd minden háztartási munkát elvégzett helyettük. Valójában ezek a nők is végigdolgozták a napot.

Tovább

Séta a reformkori Pesten

Poros, kövezetlen utcák, éjszaka alig pislákoló közvilágítás, zaj, bűz és hatalmas tömeg. A rakparton klasszicista paloták, épülő Lánchíd, Nemzeti Múzeum, újjáépülő, szépülő város. Mindkét leírás jól jellemzi a reformkori Pest-Budát. Gyere, sétáljunk egyet Petőfi és Széchenyi városában, és szagoljunk bele a fővárosi életbe!

Tovább

Így moziztak dédanyáink

El tudod képzelni a dédanyádat, amint izgatottan mocorog a helyén az elsötétülő moziban, és alig várja, hogy az a jóképű Páger vagy Jávor Pál végre feltűnjön a vetítővásznon? Vagy épp lelkesen tervezgeti a barátnőivel, hogyan tudnának ők is előállítani olyan gallért, amilyet Karády Katalin viselt abban a filmben? Gyere velem egy kis időutazásra, és nézzük meg, hogyan moziztak a dédszüleink a 30-as évek Budapestjén!

mozi.jpg

Tovább

5 érdekesség, amit eddig biztosan nem tudtál az érettségiről

Az érettségi már a születése pillanatától közutálatnak örvendett, és évszázadok óta folyamatos viták kereszttüzében áll. Olyan jeles férfi is tiltakozott ellene mint Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter. Persze ennél jobbat azóta se találtak ki arra, hogy mérjék a középiskolából kikerülő diákok tudását.

erettsegi_regen.jpg

Tovább