Történelmi filmek a karácsonyi szünetre

 A két ünnep közötti időszak kiváló alkalom arra, hogy a történelem szerelmesei belefeledkezzenek egy-egy több órás filmbe, elmerüljenek régi korok embereinek életében. Nincs annál jobb mint begubózni egy jó meleg takaróba, valami meleg italt kortyolgatni, és megfeledkezni munkáról, tanulásról, kötelességről – és közben észrevétlenül mégis tanulni.

film.png

Néhány kedvenc történelmi filmemet szeretném most megosztani veletek. Nem mondom, hogy valamennyi békés, de hát mikor volt békés a történelem?

Elfújta a szél

Nagy, örök klasszikus az amerikai polgárháború idejéből. Lányoknak kötelező, még akkor is, ha irdatlanul hosszú. A történet egy fiatal nő, Scarlett O’Hara történetét meséli el, aki egy déli államban él, és a háború előtt a legfőbb célja, hogy magába bolondítsa a férfiakat. A háború során azonban változik a cél: megtartani Tarát, a családi birtokot. Miközben zajlik a háború, Scarlett szerelmi élete van a középpontban. Scarlett reménytelenül szerelmes a szomszédos földbirtokos fiába, és a háború forgataga közben is mindent elkövet, hogy a férfi közelében maradjon. Csakhogy összetalálkozik Rhett Butlerrel, aki a legválságosabb pillanatokban ott terem, hogy megmentse a nőt. Nem folytatom a történetet, mert ha nem láttad még, nem akarom lelőni a poént. A film igazából egy szerelmi dráma, egy nő küzdelme az elérhetetlen férfiért, de mindeközben feltárul előttünk az amerikai polgárháború is.

elfujta_a_szel.jpg

A rózsa neve

A rózsa neve című film Umberto Ecco professzor első regénye alapján készült. A történet az 1320-as években egy itáliai bencés kolostorban játszódik. Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes és tanítványa, Melki Adso azért érkeznek a kolostorba, hogy előkészítsék a pápa (XXII. János) és a ferencesek találkozóját. Csakhogy a ferences szerzetesnek hirtelen más dolga akad: a kolostorban egy sorozatgyilkos munkálkodik, és a bencés szerzetesek a legkülönfélébb és igen jelképes módokon haláloznak el. Vérbeli krimi ez középkori módon. Ha izgalomra, középkori atmoszférára vágysz, ne hagyd ki ezt a filmet!

a_rozsa.jpg

Quo vadis

Karácsony tájékán legalább egy keresztény témájú filmet illik megnézni. Ez legyen idén a Quo vadis! A film a híres, Nobel-díjas lengyel regényíró, Sienkiewicz művéből készült. Több film is készült az elmúlt évek során a regényből. A legutolsó feldolgozása 2001-ben készült, de bátran választhatod a1951-es verziót is, amelyet nyolcszor jelöltek Oscar-díjra. A történet Néró császár idejében játszódik a keresztényüldözések idején. Vad tivornyák, korhű ruhák, igazi kosztümös parádé, miközben megismerhetjük a császárkori Róma és a kialakuló kereszténység mindennapjait. Természetesen nem maradhat ki a történetből a szerelmi szál sem.

quo_vadis.jpg

Gandhi

Emelt szintű történelem érettségire készülőknek kötelező, mert évek óta szóbeli tétel India függetlenedése. De sokat profitálhat belőle az is, aki csupán érdeklődik a történelem iránt. A film majd ötven éven át követi Mahatma Gandhi életét és polgárjogi mozgalmát. A történet kezdetén a fiatal Gandhi még egyszerű ügyvéd, aki felfigyel az indiai népességet sújtó diszkriminációra. Passzív ellenállásra buzdító beszédeket mond, majd börtönbe vetik. Az itt átéltek hatására dönt úgy, hogy mozgalmat szervez a független India létrehozásáért. Ténykedését az 1948-ban bekövetkező haláláig követi nyomon a film.

gandhi.jpg

Pearl Harbor

Ha bírod a második világháborús filmek izgalmait, akkor az erőszakmentes Gandhi-film előtt vagy után nézd meg a Pearl Harbor című háborús filmet. A címből nem nehéz kikövetkeztetni az eseményeket. 1941. december 7-én a japán légierő megtámadta Amerika csendes-óceáni flottáját, amely Pearl Harbor kikötőjében állomásozott. Ez a film ennek a támadásnak a története, miközben követhetjük három fiatal életét is, akik belesodródnak a véres eseményekbe. Két jó barát, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, Pearl Harborban állomásoznak, és ugyanabba a lányba szerelmesek. A történet persze fiktív, de igen közel hozza számunkra azt az eseményt, amit a történelemkönyveink egy fél sorral elintéznek.

pearl_harbor.jpg

Válogass tehát kedvedre! Jó mozizást!

 Nézd meg, hogyan készülhetsz velem a történelem érettségire!