Ezt írták a lapok 1930. február 1-jén

Most egy kis időutazásra hívlak. Gyere, üljünk be mondjuk a New York kávéházba, közvetlenül Kosztolányi és Karinthy asztala mellé, és lapozzuk át azokat az újságokat, amelyeket az írók épp az imént tettek le! Pontosan 88 évet utazunk vissza az időben. 1930. február 1-je, szombat van.

ujsag.jpgForrás: Fortepan

A színésznő, akivel a magyar hatóságok packáztak

Ezen a napon az Est és a Kis Újság is hírt adott egy botrányos esetről. Palásthy Irén, a híres, magyar származású hollywoodi színésznő Budapestre utazott, hogy meglátogassa idős édesanyját, aki Rákosszentmihályon lakott. A színésznő a "tíz  centiméteres" kutyájával együtt szállt fel a villamosra, mire a túlbuzgó kalauz le akarta szállítani. A színésznő megpróbálta elmagyarázni a kalauznak, hogy eddig a világon sehol nem volt probléma, hogy a kiskutyával utazott. Erre a kalauz rendőrt hívott, aki felírta Palásthy Irén adatait. A színésznő hamarosan visszautazott Amerikába. Mindeközben a bíróság beidézte őt meghallgatásra. A vád: hatósági közeg elleni kihágás. A színésznő távollétében 20 pengős bírságot róttak ki rá. A Palásthy család több ízben megpróbálta kifizetni ezt az összeget, de a rendőrség ezt nem fogadta el, mert ragaszkodtak ahhoz, hogy a színésznő személyesen fizesse be ezt az összeget.

A színésznő összeütközése a magyar hatóságokkal ezzel még nem ért véget. 1930 január végén Palásthy Irén színházba ment az idős édesanyjával és a nővérével. Egy gyönyörű, dekoltált ezüstlamé ruhát viselt, amellyel a bécsi operabálon díjat nyert. Az előadás végén egy civil ruhás rendőr lépett oda Irénhez, és nem kis feltűnést keltve megkérte, hogy kövesse őt a második emeleti rendőrszobába. Szegény Irén azt gondolta, hogy valami baj érte a férjét, és ezt akarják vele diszkréten közölni. Ehelyett a rendőrszobába érve ráförmedtek az őt kísérő édesanyjára és nővérére, hogy takarodjanak a szobából, majd közölték, hogy az igazoltatás oka: a színésznő feltűnően sokat mutató ruhája...

Úgy tűnik a hatóságok már akkor is szerettek packázni azzal, akivel lehetett.

csendor.jpg

Csendőrök - Forrás: Fortepan

Emléktábla Ferenc Ferdinánd gyilkosának

Az Est című lap adott hírt arról, hogy a jugoszláv kormány engedélyt adott arra, hogy Gavrilio Princip (Ferenc Ferdinánd gyilkosa) családja emléktáblát avathasson Szarajevóban. Az emléktáblát az a Fekete Kéz nevű szervezet leplezi majd le, amelynek Princip is tagja volt, és együtt tervelték ki a Habsburg trónörökös meggyilkolását. Mellesleg a tábla átadására a Princip utcában kerül majd sor. A nemzetközi lapok felháborodva tudósítanak az esetről. Ehhez képest a magyar lap még igen visszafogott adott hírt az eseményről.

 

A "Csodapók" jóslása világgá kergetett öt gyulai kisdiákot

Természetesen az újságok kis színesekről is hírt adtak. Ide tartozik például a következő történet. A vidéki városokat járta a "Csodapók", aki jóslással keresi a kenyerét. Vándorlása során elérkezett Gyulára is, ahol egy csapat 12-14 éves fiúnak azt jósolta, hogy nagy út előtt állnak, és akár meg is gazdagodhatnak. A fiúk ezek után elhatározták, hogy útra kelnek Afrikába. Románia felé indultak, el akarták érni a Fekete-tengert, ahol majd hajóra szállnak, és meg sem állnak Afrikáig. Ott aztán beállnak oroszlánvadásznak és aranyásónak. A fiúk alaposan felkészültek: szalonnát, kenyeret és egy kis pénzt csomagoltak, majd észrevétlenül átlógtak a trianoni magyar-román határon. Arad határában azonban elfogyott a kenyerük, szalonnájuk és a pénzük is. A kis csapat arra kényszerítette a vezért, hogy forduljanak vissza, és menjenek haza. És bár a magyar csendőrök értesítették román kollégáikat a csellengő gyerekekről, a fiúk több kényes helyzetben is megléptek a román csendőrök elől, és épségben hazaértek.

Nem hiszem, hogy a szüleik és a hatóságok megdicsérték őket a bátorságukért és kalandvágyukért... De legalább a jóslat egyik fele bevált: nagy utat tettek meg.

diakok.jpgForrás: Fortepan

Egyedülálló gazdalány társat keres

Nehogy azt gondold, kedves olvasó, hogy a társkeresés csak a mai fiataloknak okoz gondot. A társkereső hirdetéseknek szép múltja van. A Kis Újság apróhirdetések rovata rendszeresen helyet adott házassági hirdetéseknek is. Íme egy kedves gyöngyszem: "Egyik lebeszél, másik rábeszél. Hát én megpróbálom magamat meghirdetni. Egyedülálló keresztény leány vagyok, szüleim fiatalon itt hagytak. Keresek olyan gazdaságkedvelő férfit, aki feleségül venne egy jólnevelt, házias leányt. Jövendőbelim benősülhet biztos megélhetést hozó földbirtokomba. Címemet, nevemet egyelőre titokban tartom, ezért leveleket a főkiadóba kérem Húsvéti harangszó jeligére."

Vajon mi lett ezzel a jómódú, jólnevelt hajadonnal? Még volt 15-18 éve, hogy élvezze a birtokait.

A cigány lovat lop

A Kis Újság Mátyás diák című szombati melléklete viccrovatot is tartalmazott. A mai szemmel nézve nagyon egyszerű viccek között azért megcsillan egy-két gyöngyszem is. Például ez:

"Két cigány állott a törvény előtt. Egyik lólopásért, másik puskalopásért.

- Honnét loptad a lovat, cigány? - kérdezte a bíró.

- Enyém volt ázs, tekintetes  úr már csikó korában.

- Hát te honnét loptad a puskát? - kérdi a bíró a másikat.

- Kéremalássan, bíró uram - felelte a cigány - enyim volt ázs már pistoly korában."

A korabeli újságokat az arcanum nevű oldalon találhatod.

 Készülj velem az emelt szintű töri érettségire!

Címkék: újság, 20. század