Egy királyfi sanyarú gyerekkora

Sajnos a királyi származás a legkevésbé sem óv és óvott meg soha senkit attól, hogy ne érje testi-lelki bántás gyerekkorában. Különösen sanyarú sors jutott osztályrészül szegény II. Frigyes porosz királynak gyermekkorában. Apja, I. Frigyes Vilmos, a Káplárkirály inkább tekintette a trónörököst az alattvalójának mint a fiának, és mindent elkövetett, hogy a művészi hajlamú fiúból igazi katonát neveljen.

II. Frigyes Vilmos

A Káplárkirály és az óriások ezrede

I. Frigyes Vilmosra a Káplárkirály gúnynevet aggatták alattvalói, mert megszállottan érdeklődött a katonai kérdések iránt. Sőt, annyira kedvelte a magas növésű katonákat, hogy egy egész ezredet állított ki óriásokból, és Európa-szerte vadászott a magas növésű fiúkra. Nagy Péter cár állítólag ötven orosz óriást küldetett neki. Ha nem sikerült szép szóval meggyőzni egy magas fiatalembert, hogy álljon be a seregébe, akkor képes volt elraboltatni a kiszemelt óriást.

Gondolt az utánpótlásra is, és a különleges ezredének tagjait különösen magas lányokkal házasította össze. Sajnos a reményei nem váltak be, nem minden utód lett égimeszelő. A Káplárkirály katonás természete abban is megmutatkozott, hogy képes volt személyesen fel s alá sétálgatni Berlinben, hogy ellenőrizze, vajon az alattvalói rendesen teszik-e a dolgukat. Akit lustaságon kapott, azt a botjával a helyszínen megverte.

A fentiek alapján sejthetjük, hogy a saját gyerekével sem bánt kesztyűs kézzel. Ezt a témát különösen nagy kihívásnak tartotta, ugyanis a fiatal trónörökös kisgyerekként teljesen más nevelést kapott az édesanyjától, Zsófia Dorottyától.

Friedrich Wilhelm I., König von Preussen

Szegény Frigyes!

A királyné igazi művészlélek volt: kiválóan zenélt, ismerte a kortárs irodalmat, hatalmas könyvtára volt, és a fia nevelését egy francia nevelőnőre bízta. A kicsi Frigyesről nagyon hamar kiderült, hogy kitűnően fuvolázik, maga is komponált fuvoladarabokat, és szinte minden művészeti ág érdekli. El lehet képzelni, mennyire bosszanthatta a Káplárkirályt, hogy a fiából, a porosz trón várományosából egy "anyámasszony katonáját" nevelnek. Amint az ifjú herceg nagyobbacska lett, apja kivonta őt a nőuralom alól, és nevelőjéül katonákat jelölt ki. Sőt, parancsba adta, hogy a fiának olyanná kell válnia, mint ő.

Szerencsétlen királyfit ettől kezdve minden reggel az ablaka alatt elhelyezett ágyúk lövése ébresztette, és a mindennapos rutin részévé vált a rengeteg hideg fürdő, a hosszú futások és az általános kényelmetlenségek. Ötéves korára a kis Frigyes betéve tudta a teljes porosz kiképzési szabályzatot. A szíve azonban továbbra is a művészetek felé húzta, és folytatta a zenélést, ami csak arra volt jó, hogy még jobban felbosszantsa az apját. Állítólag egyszer, amikor a király azon kapta Frigyest, hogy latinul tanul, megkorbácsoltatta, amikor pedig észrevette, hogy a herceg regényt olvas, kegyetlenül elverette, és arra kényszerítette, hogy csókolja meg a csizmáját.

porosz királyi család

Frigyes szökése

Szerencsétlen Frigyes szívből gyűlölte az apját, és 18 éves korában az otthoni kínszenvedések elől egy barátja társaságában Angliába szeretett volna szökni. Csakhogy a szökevényeket elfogták, és a Káplárkirály dühöngve készült a megbüntetésükre. Kijelentette, hogy a két fiú katonaszökevény, a fiát kitagadja az öröklésből, és mindkettőjüket kivégezteti. Amikor az európai királyi udvarokba eljutottak a hírek, a királyi kollégák felháborodott levelekben követelték  I. Frigyes Vilmostól, hogy módosítsa a döntését. A 18. századi felvilágosult Európában a legtöbb uralkodó számára elképzelhetetlen volt egy ehhez hasonló döntés. Frigyes Vilmos végül kénytelen volt módosítani a büntetésen, és a fiának megkegyelmezett, de ahhoz viszont ragaszkodott, hogy a fiatalember egy nyitott ablakból nézze végig, amint a barátjának levágják a fejét. Amikor a szablya lecsapott, Frigyes elvesztette az eszméletét. Az uralkodó ezen felül pedig másfél évre Küstrin erődjébe záratta a fiát.

Az apai szigort csak az enyhítette, hogy pár év múlva a herceg megnősült, saját udvart tarthatott, és már szabadon élhetett művészi kedvteléseinek: írt, olvasott, zenélt, levelezett a felvilágosodás nagyjaival, művészekkel, tudósokkal diskurált.

Nézd meg, hogyan készülhetsz velem az érettségire!