A Fehér Ház állandó, láthatatlan lakói

A Fehér Ház arról híres, hogy az elnökök és családjaik négy-nyolc évre ide költöznek, majd mandátumuk letelte után átadják a helyüket a következő elnöki családnak. A Háznak azonban mégis vannak állandó lakói: komornyikok, szobalányok, virágkötők, konyhai dolgozók, takarítók, technikai munkatársak. Elnökök jönnek-mennek, ám ők maradnak. Ők a Fehér Ház "állandó, láthatatlan lakói".

whitehousesouthfacade.jpg

 

Bejutni a Fehér Házba

 

A Fehér Háznak 132 szobája, 147 ablaka, 28 kandallója, 8 lépcsőháza és 3 felvonója van hat szinten - egy olyan épületben, amely látszólag csak háromemeletes. A ház mindig csak egyetlen családnak ad otthont, de közel száz teljes munkaidős és 250 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat: házvezetőket, szakácsokat, virágkötőket, szobalányokat, komornyikokat, portásokat, liftkezelőket, festőket, asztalosokat, villanyszerelőket, műszakiakat, kalligráfusokat. És ehhez jönnek még a kertről gondoskodó munkások, plusz a biztonságiak. Az ő feladatuk az, hogy kormányváltásoktól függetlenül a helyükön maradva gondoskodjanak arról, hogy az elnöki családok otthon érezzék magukat az ország legnyilvánosabb magánházában.

Ami közös a személyzetben, hogy a diszkréciót és az elnöki család magánéletének védelmét mindenek fölött állónak tartják. Ide nem lehet újságban olvasott álláshirdetésről bejutni, ugyanis a Fehér Házban megüresedő állásokat soha nem hirdetik meg. Szinte mindenki úgy jut be ide, hogy volt egy családtagja, barátja, aki ajánlotta őt erre az állásra. Az embernek jót kell állnia minden egyes személyért, akit behoz. A legtöbb alkalmazott évtizedekig marad, sőt, vannak családok, akik több generáció óta itt dolgoznak.

A fehér házi alkalmazottak tevékenységét a személyzeti vezető koordinálja. Ő felel például a a ház működésének költségeiért, ami ma már meghaladja a 13 millió dollárt. A személyzeti főnök munkája egy nagyobb szálloda igazgatójáéhoz hasonlít: azzal a különbséggel, hogy ő csak egyetlen vendéget szolgál. Ő az, aki az egész állományt irányítja a First Ladyvel együttműködésben.A személyzeti főnök munkája ma már annyira összetett, hogy az a fokú szigor és fegyelmezettség, amelyet igényel, általában csak a hadsereg személyzeti állományában található meg. Vagyis a személyzeti főnök az utóbbi időben magas rangú katonatiszt.

feher_haz_szemelyzet.jpgForrás: http://mrmhadams.typepad.com

 

Kalligráfusok, virágkötők, komornyikok

 

Érdekes, hogy a Házban működnek például kalligráfusok, akik a fehér házbeli eseményekre szóló, irdatlan mennyiségű meghívó megalkotásáért felelnek. A virágkötő műhely munkatársai a Ház díszítéséért felelősek: naponta cserélik az összes helyiségben a virágokat - ott is, ahol hetekig senki más nem fordul meg rajtuk kívül. A rezidencián hat állandó komornyik szolgál, és több tucat felszolgáló. Az elnök személye körül két inas váltja egymást, őket is a katonaság személyi állományából választják ki. Ők gondoskodnak az elnök ruháiról, megbízásokat bonyolítanak, cipőt fényeznek, kávét hoznak. Amikor az elnök reggel az Ovális irodába megy, egy inas áll ott készenlétben, ha esetleg bármire szüksége lenne. Amikor az elnök utazik, az inas csomagol neki, és gyakran követi az elnököt a konvoj egyik kocsijában egy tartalék inggel vagy nyakkendővel. A legtöbb elnök meglepődik, amikor a beiktatása után az inasa bemutatkozik neki, és nagy hangon kijelentik, hogy nekik erre nincs szükségük. Idővel aztán valamennyien megszokják, és hálásak ezért a luxusért. Elvégre a rezidencia dolgozói azért vannak, hogy levegyék a mindennapi élet terhét az elnöki család válláról, akiknek általában nincs idejük takarítani, főzni, vásárolni.

feher_haz_szemelyzet2.jpgForrás: http://mrmhadams.typepad.com

 

Amikor az ideiglenes lakók beköltöznek

 

A Fehér Ház életében a legnyüzsgőbb időszak általában az új elnök beiktatásának napja. A Fehér Ház délig a távozó családé, déltől az új elnöké. A beiktatás reggelén az elnök szűk körben együtt kávézik az új elnöki családdal. Mielőtt a régi elnök távozna, a személyzet tagjai bezsúfolódnak a Díszterembe, hogy elbúcsúzzanak a családtól. A személyzet és az elnöki család között általában szoros, személyes kötelék alakul ki, így nemigen marad szem szárazon a teremben aznap reggel. 11 óra körül a két elnöki család a Kapitóliumba megy, a személyzetnek ettől kezdve öt-hat órája van, hogy a régi család holmijait elszállítsa, az új család számára pedig berendezze a házat. A nap folyamán, miközben az eredeti feladataikat is ellátják, a rezidencia dolgozói profi költöztetőként működnek - biztonsági okokból külső segítséget nem vehetnek igénybe. Ezen a napon mindenit beívnak: konyhai mosogatók bútort cipelnek, asztalosok rendezgetik az új család fényképeit. Általában az új család lakberendezője mondja meg, hogy melyik bútort hova tegyék, és az új lakóik igényeihez igazítják a szőnyegeket, matracokat, képeket. A személyzet kicsomagolja a család dobozait, szépen összehajtogatják a ruháikat, és elhelyezik a szekrények polcain. Még fogkefét és fogkrémet is tesznek a fürdőszoba polcára.

obama_meeting_with_trump_2.jpg

Az új First Lady még decemberben, a választás után és a beiktatás előtt kap egy könyvet, amelyben szerepel a rezidencia összes dolgozójának neve és fényképe. Ez a könyv segít az elnöki családoknak, hogy megtanulják az alkalmazottak neveit, és részben biztonsági intézkedés is, hogy ha bárki ismeretlent látnak, riaszthassák a biztonságiakat.

Az új elnöki család beköltözése egy kis időre felforgatja a Fehér Ház életét. A személyzetnek alkalmazkodnia kell az új család igényeihez. Ez néha például azzal jár, hogy a konyhafőnök, aki négy-nyolc éven át vitt egyfajta konyhát, most kénytelen esetleg teljesen másként főzni. Ugyanakkor az elnöki családnak sem könnyű hozzászokni ahhoz, hogy az otthonukban több mint száz alkalmazott jön-megy, virágokat rakosgatnak, porszívóznak, szerelnek. Erre most biztosan azt mondod, kedves olvasó, hogy hozzá tudnál szokni ehhez a luxushoz. Azt azért elárulom, hogy egy pici hátulütője azért van a történetnek: az elnöki család maga fedezi a személyes kiadásait. Ők fizetnek a ruhatisztításért, az élelmiszer- és italköltségeiket is maguk állják. És a legtöbb First Lady általában dob egy hátast, amikor megkapja az első havi számlákat. Többnyire ekkor hangzik el az a kérés, hogy olcsóbb húsfajták szerepeljenek az étlapon. A jó hír azonban, hogy a családnak nem kell fizetnie a ház rezsijét, a virágokért és a személyzet szolgálataiért.

Készülj velem az emelt töri érettségire!