Ferenc József Napóleon unokája volt?

A királyi dinasztiák nem a házastársi hűségükről voltak híres. Mivel a fenséges sarjak házastársait dinasztikus szempontok alapján választották ki, nem meglepő, hogy a királyi fenségek a nászi ágyon kívül keresték a boldogságot. Ennek aztán az lett a következménye, hogy néha meglepő híresztelések kaptak szárnyra a születő császári gyermekek származásával kapcsolatban.

ferenc_jozsef.jpg

Amíg a királyi férfiaknak egészen könnyű volt szeretetőt tartaniuk, addig a királynékat, főhercegnőket hét lakat alatt őrizték, mert biztosak akartak lenni, hogy az általuk szült gyerekek valóban a család sarjai. Ennek ellenére azért néha pletykák keltek szárnyra egyes királyi származású hölgyekről és az ő afférjaikról. Így legyintette meg a pletyka szele Ferenc József anyját, Zsófia főhercegnőt is.

 

Zsófia, "az egyetlen férfi a bécsi udvarban"

Pedig Zsófia főhercegnő nem volt akárki. Apja I. Miksa, Bajorország királya volt, és lányát dinasztikus okokból 19 éves korában hozzáadta II. Ferenc császár fiához, Ferenc Károly főherceghez. A testileg és szellemileg is gyenge hercegnek kellett volna I. Ferdinánd (magyar királyként V. Ferdinánd) 1848-as lemondása után átvennie a trónt. Ám Zsófia könnyedén rá tudta venni a férjét, hogy mondjon le erről a megtiszteltetésről, és engedje át az uralkodást, az ekkor 19  éves fiuknak, Ferenc Józsefnek. Ezek után néhány évig Zsófia olyan ügyesen intézte a dolgokat, hogy fia észre sem vette, hogy igazából az anyja irányítja rajta keresztül a birodalmat. Sajnos azt sem vette észre az ifjú császár, hogy felséges mamája miként teszi tönkre Erzsébetet és a házasságukat.

Nos, ezt a szigorú asszonyt sem kímélte a pletyka, és a bécsi udvarban azt híresztelték, hogy gyermekei valójában nem is a férjétől, hanem Napóleon fiától, Napóleon Ferenctől származnak.

zsofia.jpg

 

Napóleon fia, a Sasfiók

Napóleon veresége után felesége, Mária Lujza és fia Bécsbe költöztek. Csakhogy Mária Lujza hamarosan Parmába utazott a szeretőjével, az ötéves fiát Bécsben hagyta. A császár, nem tudott mit kezdeni a gyerekkel, aki az udvari hierarchia szerint nem volt igazán magas rangú személy, ám mégis csak a gyűlölt ellenség, Napóleon fia volt. Ferenc császár pedig semmitől nem rettegett jobban, mint egy II. Napóleontól, aki az apjához hasonló igényekkel lép fel. Sok huzavona után végül megegyeztek abban, hogy a fiú megkapja a kis csehországi Reichstadt hercegének titulusát, ami semmilyen joggal és komolyabb jövedelemmel nem járt. A kisfiút a híreszteléssekkel ellentétben nem szoktatták léha életre, hanem rendes tanárok gondjaira bízták, akik művelt ifjút faragtak belőle.

ii_napoleon.jpg

 

A pletykák szárnyra kapnak

Csakhogy az ifjú herceg már 16 évesen tbc-s lett, és mivel fiatal volt, nemigen vett erről tudomást. Csinos fiú lévén bomlottak utána a nők, amit ő rendesen ki is használt: nagyon intenzív életet élt. Sokat ivott, és sok nőt fogyasztott. Időnként gyógykúrára ellátogatott a Habsburgok kedvelt gyógyfürdőjébe, Bad Ischl-be, ahol megismerkedett a nála hat évvel idősebb Zsófia főhercegnővel, aki a meddőségét járt kezeltetni a fürdővárosba. A két fiatal feltűnően sok időt töltött egymás társaságában, és az ifjú herceg meg sem próbálta titkolni Zsófia iránti érzelmeit. A hercegnő pedig hagyta, hogy a csinos fiú körülrajongja, sőt időnként kézen fogva andalogtak a schönbrunni fasorban. Az udvarban azt suttogták, hogy viszonyuk van. A pletyka akkor kapott igazán lábra, amikor Zsófia várandós lett a későbbi Ferenc József császárral. A szóbeszédet csak erősítette, hogy Zsófia és Ferenc Károly házasságából hat évig nem született gyermek, és most lám, hirtelen a főhercegnő terhes lett.

A pletykák 1832-ben ismét kiújultak, amikor Zsófia világra hozta második fiát, Ferdinánd Miksát, a későbbi mexikói császárt. A pletykákat látszott igazolni, hogy a két fiú egyáltalán nem hasonlított a többi Habsburghoz: sem az álluk nem volt előreugró, sem az ajkuk nem fittyedt le mint a többi családtagnak.

zsofia_fohergeno.jpg

 

Igaz vagy sem?

Természetesen lehetetlenség megmondani, hogy igazak-e a pletykák, és hogy Ferenc József valóban Napóleon unokája lenne. A pletykák ellen szól, hogy Zsófia különösen vallásos, mélyen katolikus nő volt, aki komolyan vette az erkölcsöket, és mindig a dinasztia érdekeit tartotta szem előtt. Nehéz elképzelni róla, hogy megcsalta volna a férjét. Zsófia mindenesetre egész életében kitartott férje mellett, és szigorúan ügyelt a fiaira is.

Napóleon Ferenc pedig 1832-ben meghalt tbc-ben, bár a halála körülményeiről is azt suttogták, hogy Metternich mérgeztette meg úgy, hogy arzént vagy ólmot csempésztek az ételébe. Erre azonban soha, senki nem talált bizonyítékot. A kapucinusok bécsi templomában temették el, és ott is nyugodott egészen 1940-ig, amikor Hitler a megszállt Franciaországnak adományozta a hamvait, és azokat az apja mellé temették a párizsi Invalidusok templomában.

 Készülj velem az emelt töri érettségire!